duminică, 23 februarie 2020

Ce s-a întîmplat cu Trilulilu și Monden.info?

Motto: Ce e val, ca valul trece (popular)

Am încercat acum să intru pe Trilulilu și nu se mai încarcă serverul. Hmmz. Posibil să fi crăpat.
Aveam cont la ei, chiar urcasem multicele melodii și cîteva videoclipuri. Era util pentru că se putea urca o melodie în format MP3. Adică nu era nevoie să aibă și imagine.
Trilulilu luase avînt tare, la scurt timp după lansare. În 2007, proprietarul a vîndut 10% din afacere pentru suma de 100 000 de euro: https://www.money.ro/trilulilu-ro-a-vandut-10-din-afacere-pentru-100-000/
Acolo unde cred eu că s-a pierdut, ar fi pe partea de proprietate intelectuală. Adică nu trebuia interzisă publicarea materialelor cu copyright. Oricum, drepturile de autor sunt o mare mizerie. Am mai scris și o să mai scriu despre asta.
Momentan, nu prea se știe ce va fi de Trilulilu. Posibil să fie vîndut mai departe, dar cine ar fi fraierul? Mai probabil ar fi, pur și simplu, să dispară în neant. Ceea ce le și doresc.

Al doilea colos prăbușit este Monden.info. Acesta încă există, dar la o altă adresă (urban.ro) și nu mai interesează pe nimeni demult.
Se vorbea că a fost vîndut cu 25000 de euro. Nu a crezut nimeni. Nici atunci și nici acum.
În primul rînd, nu reușesc să pricep de ce era nevoie de schimbarea domeniului. Toată lumea știa de monden.info. Acolo intra.
Iar a doua mare greșeală, evidentă pentru toată lumea, a ținut de selecția colaboratorilor. A redactorilor. Nu știu din vina cui au ieșit din schemă Ada Bogoevici și Cristina Chipurici.
Îmi amintesc că pînă și clovnul de serviciu Valentin Bosioc a scris acolo. Păi el, abia dacă știe să-și scrie numele, fără să greșească. Și mai era unul, Edi. Edi Voce sau așa ceva. Era prostuț, săracu'.

Cam asta ar fi.
Dacă știți voi ceva ce eu nu știu, vă rog să spuneți.

22 de comentarii:

  1. Da, clar drepturile de autor sunt o mizerie. Cum ar fi sa faci o melodie si cineva sa o fure, s-o foloseasca in content-ul lui si sa faca bani de pe munca ta? Cea mai mare mizerie.

    Esti monumental de prost.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil ești Edi...
      Atîta poți. Iar, de unde nu e, nu pot cere...

      Ștergere
    2. Pai inainte parca eram Adelin, hotaraste-te.

      Si totusi, as vrea sa stiu si eu de ce faptul ca nu vrei ca orice terminat sa faca bani de pe urma muncii tale e o mizerie in opinia ta.

      Ștergere
    3. Pentru că nu asta înseamnă să fii artist. Eminescu a murit sărac și singur.

      Ștergere
    4. Sigur ca da. Hai sa lasam toti terminatii sa fure continut asupra carora nu au niciun drept si sa faca bani de pe urma asta, doar asa ca ti se pare tie o mizerie.

      Pune mana si da bani, daca vrei sa te folosesti de ceva pentru care altii au muncit.

      Ștergere
    5. Pentru un ARTIST, cea mai mare bucurie este ca munca sa, să ajungă la cît mai mulți oameni.
      Nu confunda, prietenul meu imbecil, ARTISTUL cu BIȘNIȚARUL.

      Ștergere
    6. Da? Atunci ia scoate reclamele alea de pe blog. Ca doar esti artist. Pentru tine, scrisul de "articole" (mai degraba frustrari ale unui ratat) e o arta.

      Ștergere
    7. Eu nu scriu pentru bani. Nu fac din asta un scop. Dar dacă e să pot împleti utilul cu plăcutul, de ce să zic nu?

      Ștergere
    8. Ești prea prost ca să înțelegi.
      Ești spălat, la creierul ăla de găină, de marile corporații.

      Ștergere
    9. Si producatorii de filme, jocuri, muzica etc. imbina utilul cu placutul si traiesc din ce creeaza. Piratand sau, in general vorbind, folosindu-te de munca lor fara acordul acestora practic te pisi pe ei si pe ceea ce au facut. Inteleg perfect ce vrei sa spui. Esti doar un retardat care crede ca i se cuvine totul de-a gata.

      Ca legile drepturilor de autor sunt de multe ori aplicate prost e altceva, dar e perfect normal sa nu fii lasat sa iei ce au facut altii fara acordul lor (si mai ales sa faci bani).

      Ștergere
    10. De ce să plătesc eu pentru entertaining? Cei care crează filme, jocuri, muzică, pot trăi din alte surse. Cum ar fi concertele sau difuzarea filmelor în cinema.

      Cel mai indicat ar fi să se folosească de reclame. Adică să ia bani de la burtoșii ăia grași, nu de la mine care abia am bani de pîine.
      Înțelegi, copilaș?

      Ștergere
    11. Da' pana la urma, de ce sa platesti pentru mancare, daca stam s-o luam asa? Nu mai bine mori tu, ca un ratat congenital ce esti?

      La concert nu trebuie sa-ti cumperi bilet ca sa mergi? La cinema nu trebuie sa dai bani ca sa te poti uita la film? Esti chiar atat de imbecil?

      Daca n-ai bani, n-ai parte de entertaining. Simplu. Cine a spus ca toti ratatii trebuie sa aiba parte de asa ceva? Du-te si munceste daca vrei entertaining, nu mai sta ca un ratat in carca parintilor.

      Ștergere
  2. Ia vezi ce prevede articolul 33 din Constituția României.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vazut. N-are nicio legatura cu ceea ce vorbim aici. Spune ca accesul la cultura este garantat IN CONDITIILE LEGII. Iar legea spune ca nu ai voie sa furi ceea ce nu este al tau. Simplu.

      Ștergere
    2. Furtul presupune existența unui prejudiciu. Pecuniar sau de altă natură.
      Dacă eu iau un film de pe torrente și mă uit gratis la el, unde dracu' e prejudiciul? Că oricum nu cumpăram DVD-ul original.

      Ștergere
    3. Am o intrebare. Tu doar te prefaci ca esti ultimul idiot sau chiar asa esti? CUM PLM SA NU FIE NICIUN PREJUDICIU CAND PIRATEZI UN FILM? Daca toti ar pirata, platformele de streaming ar pierde clientii, n-ar mai produce filme sau n-ar mai cumpara filmele de la publisheri iar noi am suge-o cu totii.

      Ștergere
  3. Inca ii mai scrieti bolnavului? :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Taci dracu', boschetarule. Că tu ai FECALE în loc de creier!

      Ștergere
    2. Woah, usurel, printule. Am venit doar sa vad daca n-ai crapat dracului cumva. Nu mai stau prea mult. :)))

      Ștergere
  4. 40,000 de Euro a fost tranzacția Monden.info. Bobby a negociat vânzarea în vara 2008 cu 4 sau 5 potențiali cumpărători, am decis să vindem lui Orlando Nicoară deoarece avea cea mai mare capacitate de a-l crește pe termen lung. Banii au fost împărțiți în mod egal la cei 4 acționari: eu, Bobby Voicu, Vlad Bălan - vărul lui Bobby, Ada. Condiția lui Orlando Nicoară a fost să rămân eu implicată, să conduc proiectul, ceilalți oricum nu mai aveau timp de asta.
    Banii câștigați i-am dat părinților mei, ulterior mi-au plătit ei masterul în Music Business de la Berklee.
    Am rămas și am crescut proiectul până pe 1 iunie 2011, când a fost făcut rebrandingul în Urban.ro și trecerea de la blog la site. De ce? Pentru că era mai ușor de vândut publicitate astfel.
    A fost vândut anul trecut (vara 2019) Cristinei Bazavan - dacă este cineva în stare să-l resusciteze, ea este, chiar dacă într-o complet altă direcție față de ce era înainte. Edi a revenit în echipă.
    Sunt informații publice toate, nu e niciun secret, doar le-am pus cap la cap. :)

    RăspundețiȘtergere

S-ar putea să-ţi placă şi: