Bombardarea asteroidului Ryugu a dezvăluit că are o vârstă de 9 milioane de ani

Ryugu Hayabusa 2

Bombardarea asteroidului ne-a dezvăluit vârsta acestuia. În aprilie 2019, nava spațială japoneză Hayabusa 2 a lansat un proiectil de cupru spre asteroidul Ryugu, iar acum avem primele date din craterul pe care l-a lăsat în urmă.

Scopul principal al experimentului a fost colectarea unui eșantion curat de material de sub suprafața asteroidului. Masahiko Arakawa la Universitatea Kobe din Japonia și colegii săi au analizat imagini ale coliziunii pentru a studia procesul de formare a craterelor.

Când proiectilul de 2 kilograme a lovit în Ryugu, acesta a distrus nisipul și stâncile unde a lovit și chiar a desprins un bolovan cu lățimea de 5 metri. Craterul rezultat avea aproximativ 14,5 metri lățime și 2,3 metri adâncime.

„Este prima dată când am observat procesul de formare a craterelor într-un mediu de microgravitație”, spune Arakawa. El spune că cea mai mare parte a înțelegerii modului în care se formează craterele provine din experimente de laborator aici pe Pământ.

Vârsta asteroizilor

Acest lucru este important deoarece folosim numărul și dimensiunea craterelor de pe asteroizi pentru a estima cât de vechi sunt. Studiile anterioare ale lui Ryugu au stabilit că acesta putea avea ori în jur de 9 milioane de ani, ori aproximativ 160 de milioane de ani, în funcție de dimensiunea craterelor limitate de puterea suprafeței asteroidului.

Din observarea formării acestui nou crater, cercetătorii au descoperit că sub pătura de praf, suprafața lui Ryugu nu este foarte rezistentă. Este mai mult ca nisipul decât ca stânca. Ei spun că acest lucru confirmă faptul că Ryugu are doar aproximativ 9 milioane de ani.

Asteroizi precum Ryugu se formează atunci când obiectele mai mari sunt distruse, iar resturile se acumulează în „mormane de moloz”. De obicei, există o mulțime de resturi rămase în urmă de la o astfel de distrugere, creând ceea ce astronomii numesc o familie de obiecte care provin din același corp părinte.

„Este posibil să recunoaștem familia în centura asteroidului în viitor”, spune Arakawa. Acest lucru poate fi mai ușor decât ne așteptam, deoarece corpul părinte s-a destrămat relativ recent, ceea ce sugerează că piesele spulberate ar trebui să fie mai strânse între ele.

De asemenea specialiștii au reușit să inventarieze toate craterele cu dimensiunea de peste 10 metri de pe suprafața lui Ryugu, ajungând să numere 77 de astfel de cratere. Distribuția acestora pe suprafața asteroidului, și anume faptul că marea majoritate se află concentrate pe o singură latură, îi fac pe specialiști să creadă că cele două părți s-au format la momente diferite în timp.

Sursa: SciTechDaily si ScienceMag

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *