Marea bariera de corali este tot mai aproape de dispariție

Marea bariera de corali din Australia a cunoscut al treilea eveniment de albire în masă din ultimii cinci ani. Pentru prima dată, toate cele trei secțiuni ale recifului au fost grav afectate.

Daunele au avut loc în februarie, când reciful a fost expus la cele mai mari temperaturi ale apei înregistrate vreodată.

Măsurătorile aeriene efectuate de Terry Hughes la Universitatea James Cook din Australia și colegii săi în ultimele două săptămâni ale lunii martie au arătat că 25% din recif a fost puternic albit și 35% ceva mai moderat. Secțiunile nordice, centrale și sudice ale recifului au fost toate lovite.

Fenomene similare s-au mai petrecut de asemenea în 1998, 2002, 2016 și 2017, dar atunci efectul a fost limitat la una sau două secțiuni. Este prima dată când toate cele trei secțiuni au experimentat simultan fenomenul de albire severă, spune Hughes.

Ce este fenomenul de albire a coralilor?

Atunci când coralii sunt afectați de modificările condițiilor de mediu, cum ar fi temperatura, lumina sau nutrienții, aceștia resping algele simbiotice care trăiesc în țesuturile lor, determinându-i să devină complet albi.

Temperaturile mai calde ale apei pot duce la albirea coralilor. Când apa este prea caldă, coralii vor alunga algele (zooxanthellae) care trăiesc în țesuturile lor, făcând coralul să devină complet alb. Aceast fenomen se numește albire de corali. Când un coral se înălbește, nu este mort. Coralii pot supraviețui unui eveniment de albire, dar sunt supuși la mai mult stres și sunt foarte predispuși mortalității întrucât nu pot supraviețui prea mult fără algele simbiotice.

Simbioza dintre corali si alge

Coralul oferă algelor un mediu protejat și compușii de care au nevoie pentru fotosinteză. În schimb, algele produc oxigen și ajută coralul să elimine resturile. Cel mai important, aceste alge furnizează coralului glucoză, glicerol și aminoacizi, care sunt produsele fotosintezei. Coralul folosește aceste produse pentru a produce proteine, grăsimi și carbohidrați și pentru a produce carbonat de calciu.

Unii dintre coralii deteriorați in acest an vor supraviețui, inclusiv mai multe specii rezistente la căldură și cele care au fost ușor albite. Însă multe altele au fost probabil „prăjite literalmente” în vârful valului de căldură al țării de la începutul anului 2020.

Alții vor muri mai încet din cauza stresului în următoarele câteva luni, spune Hughes. Echipa sa va efectua sondaje subacvatice în octombrie și noiembrie pentru a evalua pagubele.

Hughes are temeri deosebit de grave pentru reciful sudic, care a fost cruțat în evenimentele de albire anterioare și nu a dezvoltat aceeași rezistență la căldură ca și părțile nordice și centrale.

După evenimentele combinate de albire din 2016 și 2017, aproximativ jumătate din coralul de pe Marea Barieră a murit. În mod normal, este nevoie de un deceniu până se recuperează chiar și coralii cu cea mai rapidă creștere, ceea ce înseamnă că cele mai recente daune vor strică capacitatea recifului de a reveni, spune Hughes. „A avea trei evenimente în cinci ani este o veste foarte proastă”, spune el.

Frecvența ridicată a albirii în masă din ultimii ani a fost determinată de schimbările climatice induse de oameni, care cresc constant temperaturile globale ale oceanelor. Singura modalitate de a rezolva problema este reducerea urgentă a emisiilor de gaze cu efect de seră, spune Hughes.

De ce sunt coralii importanți?

Coralii sunt importanți din mai multe motive, în afară de faptul că sunt cel mai diversificat ecosistem de pe planetă. Între aceste motive se numără:

  • asigură habitate și adăpost pentru foarte multe organisme marine
  • protejarea coastelor de efectele dăunătoare ale acțiunii valurilor și furtunilor tropicale
  • sunt sursă de azot și alți nutrienți esențiali pentru lanțurile trofice marine
  • ajută la fixarea carbonului și a azotului
  • ajutați la reciclarea nutrienților

Industria pescuitului depinde de corali, deoarece mulți pești se nasc in recif și petrec mult timp între corali înainte de a se îndrepta spre largul oceanului. Marea Barieră de Corali generează peste 1,5 miliarde de dolari în fiecare an pentru economia australiană, din pescuit și turism.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *