Când va fi gata un vaccin pentru coronavirus? Cursa împotriva Covid-19

Vaccin coronavirus

Speranța este ca vom putea avea un vaccin oricând intre 12 și 18 luni, însă pentru ca acest lucru sa se întâmple va trebui sa ne bazam pe tehnici noi, netestate. Iar acest lucru aduce cu sine alte riscuri.

Genetician molecular la Inovio Pharmaceuticals, Kate Broderick a aflat pe 31 decembrie de la știri de misteriosul virus din Wuhan care provoacă pneumonie. Văzând că numărul de cazuri explodează, a înțeles că nu avem timp de așteptat. Atunci când oficialii chinezi au făcut publică secvența genetică a noului coronavirus SARS-CoV-2, doar două săptămâni mai târziu, Broderick s-a apucat de treabă. In 3 ore, echipa sa avea un prototip de vaccin pregătit pentru testele inițiale. A fost un timp de răspuns fără precedent, însă un moment pe care Broderick și mulți alții l-au anticipat de ceva vreme.

Fabricarea unui vaccin durează de obicei un deceniu sau chiar mai mult, de la cercetare, testare și producție. Însă cum numărul de cazuri a trecut de 180000 la momentul redactării acestui articol, timpul este foarte prețios.

Pentru a putea grăbi lucrurile oamenii de știința se îndreaptă spre clase netestate de vaccinuri și regândesc fiecare parte a felului în care acestea sunt proiectate, evaluate și produse. Dacă abordarea funcționează va fi pentru prima dată în istorie când vom avea un vaccin împotriva unei boli încă din prima faza a unei epidemii.

Însă viteza vine cu părțile ei negative. „Am putea avea un vaccin în trei săptămâni, însă nu ii putem garanta siguranța si eficiența.”, spune Gary Kobinger, virolog la Universitatea Laval din Canada.

Pe lângă faptul că oficialii chinezi au definitivat și făcut publică secvența genetică foarte repede, mai exista un motiv pentru care lucrurile s-au mișcat în directia dorita. Deși nimeni nu putea să prezică că următoarea boală infecțioasă care va amenința omenirea va fi cauzată de un coronavirus, gripa este in mod unanim considerata ca fiind boala cu cel mai mare risc de a genera o pandemie. Specialiștii in vaccinuri și-au crescut șansele lucrând la diferite prototipuri de patogeni. „Viteza cu care am reușit să producem aceste variante incipiente de vaccinuri se bazează mult pe investițiile făcute in dezvoltarea de vaccinuri pentru alte tipuri de coronavirus”, spune Richard Hatchett, CEO la o asociație non-profit din Oslo, care se ocupă cu lupta împotriva epidemiilor; CEPI este o organizație care încearcă să finanțeze și să coordoneze eforturi pentru găsirea unui vaccin împotriva Covid-19.

Coronavirusurile au cauzat alte două epidemii recente: Sindromul Respirator Sever Acut (SARS) tot in China in 2002-2004, si Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS), care a pornit din Arabia Saudita in 2012. În ambele cazuri, s-a pornit cursa pentru crearea unui vaccin, care a și fost găsit însă abia după ce epidemiile au fost stăvilite. O companie, Novavax din Maryland, a reorientat scopul vaccinului spre Sars-CoV-2 si spune că poate începe testarea pe oameni în această primăvară. Moderna, o alta companie aflată în fruntea cursei pentru găsirea unui vaccin pentru covid-19, a început să lucreze plecând de la un vaccin dezvoltat pentru MERS de Institutul Național de Alergologie si Boli Infecțioase din Bethesda, Maryland.

Sars-CoV-2 are între 80% și 90% din materialul său genetic identic cu virusul care a provocat SARS – de unde și numele acestuia. Ambele virusuri sunt făcute dintr-o bandă de acid ribonucleic (ARN) în interiorul unei capsule proteice sferice care este acoperită în vârfuri. Vârfurile se blochează pe receptorii de pe suprafața celulelor care acoperă plămânul uman – același tip de receptor sunt prezenți la ambii viruși – permițând virusului să intre în celulă. Odată ajuns în interior, se folosește de aparatul de reproducție al celulei pentru a produce mai multe copii ale virusului, iar mai apoi iese din celulă, ucigând-o în timpul acestui proces. Vaccinul tradițional expune sistemul imunitar la doze mici ale virusului, sau la doze inactivate, făcând sistemul imunitar să învețe cum să neutralizeze amenințarea. Există și metode mai noi care se folosesc de modificarea genetică a unor diverse bacterii pentru a le învăța să mănânce învelișul proteic al virusului. Altele se folosesc direct de tehnici care modifica ARN-ul virusului. Nici un astfel de vaccin nu a fost folosit sau aprobat până acum, ceea ce face dezvoltarea unuia pentru coronavirus și mai greu de obținut.

Producerea de vaccinuri este o afacere riscantă pentru că din foarte multe idei in care se investește timp și mulți bani, foarte puține ajung pe piață. Testele clinice sunt locul unde multe din posibilele vaccinuri se pierd. Daca trec si de acest obstacol, atunci apare altul. Pentru ca un vaccin sa fie eficient e nevoie de imunizare globală, care ridică iarăși alte obstacole. Capacitățile de producție sunt limitate și scalarea lor în avans, înainte de a ști dacă vaccinul este vandabil este iarăși un lucru foarte puțin probabil. Așadar, biologia virusurilor si tehnologia necesară pentru a produce un vaccin eficient și sigur pot fi niște factori care limitează posibilitatea de imunizare împotriva noului coronavirus, însă factorii politici si economici par a fi niște bariere și mai greu de trecut.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

2 Comentarii

  1. Pingback:Coronavirus: Există într-adevăr două tulpini si e una mai mortală ca cealaltă? » IRELEVANT.ro

  2. Pingback:Pentru a combate eficient pandemia coronavirusului avem nevoie de mult mai multe date. - IRELEVANT.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *