Coronavirus: Ce știm până acum despre riscurile pentru sarcină și bebeluși

Coronavirus în sarcină

Cum cazurile de COVID-19 continuă să se înmulțească în întreaga lume, ni se recomandă tuturor să luăm măsuri de precauție pentru a evita infectarea, fie că trebuie sa număram in gând până la 20 de secunde în timp ce ne spălăm mâinile, să evităm călătoriile neesențiale sau să lucrăm de acasă. Dar cum rămâne cu persoanele care sunt însărcinate? Și sunt copiii lor supuși la vreun risc?

Până în prezent, informațiile sunt relativ reduse. Persoanele însărcinate din China care sunt diagnosticate cu coronavirus sunt tratate în spitale desemnate, iar puținele  rapoarte publicate despre astfel de cazuri acoperă doar zeci de persoane. Cu toate acestea, rapoartele inițiale sugerează că covid-19 ar putea să nu lovească prea grav femeile însărcinate sau nou-născuții.

Unul dintre motivele de a vă face griji pentru covid-19 în sarcină este că persoanele aflate în această situație sunt mai susceptibile să se îmbolnăvească grav de gripă atunci când sunt însărcinate.

Acest lucru se datorează în parte faptului că sarcina inhibă sistemul imunitar al unei persoane. În plus, în stadiile mai târzii ale sarcinii, fătul și uterul pot începe să strivească alte organe, inclusiv plămânii. Ca urmare, unele zone ale plămânilor devin mai puțin capabile să proceseze aer, lăsându-le mai predispuse la infecție.

Unele tipuri de infecții par să pună fătul în pericol. Febrele prelungite și mari în sarcină, în special în primul trimestru, au fost legate de unele defecte de naștere. „Cu orice infecție virală în timpul sarcinii, fătul are riscul de avort, naștere, restricție de creștere, malformație”, spune David Baud la Spitalul Universitar Lausanne din Elveția.

Există unele dovezi că femeile însărcinate prezintă un risc mai mare de boli grave din cauza MERS și SARS – viruși care sunt similari cu noul coronavirus – și că aceste infecții cresc și riscul de avort spontan. Cu toate acestea, este greu de spus cu siguranță, pentru că doar o mână de gravide au fost raportate ca fiind infectate cu acești viruși, iar avorturile apar în aproximativ un sfert din toate sarcinile.

Un raport publicat de curând (16 martie), de Yalan Liu, la Universitatea de Știință și Tehnologie din Huazhong, din China, și colegii ei, acoperă patru femei care au fost infectate cu virusul când au născut cei patru bebeluși. Toate cele patru femei erau bolnave de virus când au născut. Dar cei patru bebeluși s-au născut sănătoși, fără niciun simptom de covid-19.

Un copil a avut probleme ușoare cu respirația, dar și-a revenit bine după câteva zile de tratament. Doi au avut erupții cutanate, dar acestea au dispărut în 10 zile fără tratament. Trei bebeluși au fost testați pentru virus – niciunul dintre ei nu a avut rezultat pozitiv.

Un alt studiu, care cuprinde nouă femei care au născut 10 bebeluși, raportează mai multe rezultate mixte. Nouă bebeluși au supraviețuit și niciunul nu s-a dovedit pozitiv pentru noul coronavirus, însă șase s-au născut cu respirație scurtă, iar doi au avut febră.

Alte rapoarte au fost mai liniștitoare, spune Pat O´Brien, vicepreședinte al Colegiului Regal de Obstetricieni și Ginecologi (RCOG) din Marea Britanie. Un raport care cuprinde 15 femei care au avut covid-19 în timpul sarcinii nu a găsit nicio dovadă că femeile aveau simptome mai grave decât femeile care nu erau însărcinate. In acest raport, femeile însărcinate au avut o recuperare bună fără utilizarea de medicamente antivirale, scriu autorii.

La momentul redactării acelui studiu, 11 dintre femei născuseră și niciunul dintre copii nu se născuse infectat.

„În acest moment, nu există nicio dovadă că există un risc crescut de avort”, spune O’Brien, care este co-autor al noii îndrumări RCOG privind covid-19 în sarcină, publicată pe 9 martie. „Dar suntem disperați pentru mai multe informații.” Îndrumările vor fi actualizate în mod regulat pe măsură ce mai multe informații vor fi disponibile, spune el.

Medicii din China au fost precauți, iar persoanele care sunt diagnosticate cu virusul cu puțin timp înainte de naștere au fost separate de nou-născuții lor timp de două săptămâni. Acești sugari au fost hrăniți cu formulă și par să fie sănătoși.

Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor recomandă măsuri similare. Dar RCOG din Marea Britanie nu face asta. „Este o decizie foarte dificilă și se pune problema echilibrării pro și contra”, spune O´Brien, a cărei echipă colaborează cu Colegiul Regal din Marea Britanie de Pediatrie și Sănătate a Copilului. „Dacă separați mama și copilul, pierdeți toate beneficiile legăturii și alăptării mai bune.”

„Colegiul Regal de Pediatrie și Sănătatea Copilului a considerat că, în echilibru, beneficiile păstrării mamei și bebelușului depășesc riscurile infecției de la mamă la copil”, spune O´Brien.

Primele rapoarte sugerează că virusul nu trece de la mamă la copil prin lapte matern. Însă organismele de sănătate recomandă noilor mame care sunt infectate cu virusul să ia măsuri de precauție în timpul alăptării, cum ar fi spălarea mâinilor și purtarea unei măști pentru față.

De fapt, persoanele care se recuperează de la virus înainte de a naște, vor dezvolta anticorpi împotriva acestuia – și pot oferi copiilor lor o protecție împotriva virusului prin alăptare. În acest fel, astfel de bebeluși ar putea fi tehnic primii care primesc orice tip de vaccin împotriva virusului, spune O´Brien.

Dar O´Brien, colegii săi și omologii lor din întreaga lume nu au răspunsuri clare și așteaptă date noi colectate de spitale care tratează gravide și mame noi. „Încă avem atât de puține informații”, spune O´Brien. Între timp, Baud recomandă gravidelor să se asigure că iau măsuri de precauție pentru a se proteja de îmbolnăvire, cum ar fi evitarea zonelor aglomerate și spălarea frecventă a mâinilor.

Baud recomandă, de asemenea, ca medicii să monitorizeze îndeaproape persoanele care sunt gravide odată ce s-au recuperat de la o infecție. „Propunem, după recuperare maternă, o ecografie la fiecare două-patru săptămâni”, spune el.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *