Coronavirus: Există într-adevăr două tulpini si e una mai mortală ca cealaltă?

Mai multe tulpini de coronavirus

Două tulpini ale noului coronavirus se răspândesc în întreaga lume, conform unei analize a 103 cazuri. Organizația Mondială a Sănătății insistă însă că „nu există dovezi că virusul s-a schimbat”. Deci, câte tulpini există și de ce este acest lucru important?

Virusurile sunt în continuă schimbare, în special virusurile de tip ARN precum acesta, SARS-CoV-2 coronavirus. Când o persoană este infectată cu coronavirus, aceasta se reproduce în tractul respirator. De fiecare dată când se întâmplă acest lucru, apar aproximativ șase mutații genetice, spune Ian Jones de la Universitatea Reading, Marea Britanie.

Când Xiaolu Tang de la Universitatea Peking din Beijing și colegii lui au studiat genomul viral prelevat din 103 cazuri, au găsit mutații comune în două locații ale genomului. Echipa a identificat două tipuri de virus pe baza diferențelor din genom în aceste două regiuni: 72 au fost considerate a fi „tip L” și 29 au fost clasificate „tip S”.

O analiză separată realizată de aceiași echipă sugerează că tipul L a fost derivat de la tipul S, care este mai vechi. Este probabil ca prima tulpină să fi apărut în perioada în care virusul a trecut de la animale la oameni. Al doilea a apărut la scurt timp după aceea, spune echipa. Ambele sunt implicate în focarul global actual. Faptul că tipul L este mai răspândit sugerează că este „mai agresiv” decât tipul S, spune echipa care a realizat studiul.

„Se pare că există două tulpini diferite”, spune Ravinder Kanda de la Universitatea Oxford Brookes din Marea Britanie. „[Tipul L] ar putea fi mai agresiv în transmiterea sa, dar nu avem încă o idee clară despre modul în care aceste modificări genetice care stau la baza sa, se vor transfera și la gravitatea bolii”, spune ea.

„Cred că este un fapt dovedit că există două tulpini”, spune Erik Volz de la Imperial College London. „Este normal ca virușii să sufere o evoluție atunci când sunt transmiși către o nouă gazdă.”

Este vital să știm câte tulpini de virus există. În întreaga lume, mai multe grupuri lucrează la un vaccin pentru coronavirus. Orice vaccin va trebui să vizeze caracteristici care se găsesc în ambele tulpini ale virusului pentru a fi eficient.

Diferențele dintre cele două tulpini identificate sunt minuscule. De fapt, ele nu pot fi considerate cu adevărat „tulpini” separate, spune Jones. Multe dintre diferențele genetice nu vor afecta producția de proteine ​​și, prin urmare, nu vor schimba modul în care funcționează virusul sau simptomele pe care le provoacă, spune el. Unul nu este mai mortal decât celălalt.

„În orice termen practic, virusul este așa cum a fost când a apărut inițial”, spune Jones. „Nu există nicio dovadă că se înrăutățește.” Această părere este dublată de Organizația Mondială a Sănătății. Studiul lui Tang și al colegilor săi sugerează doar că există o oarecare diversitate genetică a virusului – nu înseamnă că se schimbă.

Dar nu putem fi absolut siguri. Studiul a fost efectuat pe doar 103 cazuri. O bază de date online mai mare a adunat rezultatele secvențării din 166 de cazuri. Ambele reprezintă doar o picătură de apă in oceanul celor peste 200.000 de cazuri semnalate oficial.

Jones spune că ne putem aștepta să apară mai multe tulpini. Epidemiologii sunt în general de acord că, odată ce o persoană este infectată cu coronavirus, este puțin probabil să fie infectată din nou – decât dacă virusul se mutagenează pentru a-i permite să depășească apărarea sistemului imunitar.

Această „presiune de selecție” ar putea duce la apariția unei noi tulpini, spune Jones. Acesta este cazul gripei sezoniere – noi variante se cultivă în fiecare an, și pot infecta oamenii, indiferent dacă au avut sau nu gripă în trecut.

„Am putut asista la același tipar în cazul noului coronavirus în următorii ani ”, spune Jones. „Nu cred că va dispărea curând.”

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *