De ce nu se îmbolnăvesc copiii de la noul coronavirus?

De ce nu se îmbolnăvesc copiii de coronavirus

Copiii se pare că sunt mult mai puțin afectați de COVID-19.

Au existat mai multe raportări conform cărora copiii sunt mai puțin susceptibili să se îmbolnăvească grav de la noul coronavirus. Un studiu recent efectuat pe zeci de mii de oameni infectați cu covid-19 a arătat ca mai puțin de 1% erau copii sub 10 ani și nici unul nu s-a numărat printre cei 1023 de oameni ce au decedat.

Akiko Iwasaki de la Universitatea Yale a declarat că acest lucru este atipic și total diferit de gripă. In cazul gripei, copiii tineri și oamenii foarte in vârsta sunt cel mai rău afectați. Așadar de ce este noul coronavirus diferit? Este un mic mister.

La prima vedere o explicație ar putea fi ca cei mici rezista la infectare, dar nu pare sa fie așa. Acest studiu chiar arată ca cei mici sunt la fel de predispuși la infectarea cu covid-19 ca și adulții.

Chiar și așa, copiii care se infectează tot au șanse mai mici sa se îmbolnăvească grav și eventual sa moara. Un trend similar s-a observat și in cazul SARS și MERS, doua alte afecțiuni cauzate de coronavirusuri. Așadar, ce-i protejează pe copii?

Același profesor de la Yale a declarat ca nimeni nu are un răspuns convingător la aceasta întrebare. Însă atât ea cat și alți experți bănuiesc ca poate fi vorba de un fel deosebit in care reacționează sistemul imunitar la acest virus.

O complicație des întâlnită la CoVID-19, SARS și MERS la adulți este sindromul respirator acut, provocat de o reacție prea puternică a sistemului imunitar împotriva coronavirusului, ceea ce creează probleme pulmonare ce pot pune viața bolnavului in pericol.

Lichidul și celulele imune din plămâni pot cauza probleme mari. Chiar daca răspunsul imun încearcă sa ajute atacând virusul, acesta poate rezulta în blocarea cantității de oxigen care ajunge în plămâni.

Pentru că sistemul imunitar este încă în dezvoltare, o bănuiala este ca la copii răspunsul sistemului imunitar nu este disproporționat și așa numita „furtuna de citokine” nu are loc atunci când aceștia sunt infectați cu CoVID-19. în timpul epidemiei de SARS, doua studii au arătat ca se produc niveluri scăzute de citokine în cazul copiilor, inflamația rămânând la un nivel acceptabil, ceea ce rezulta în protejarea plămânilor de efecte nedorite.

Acest lucru nu explica de ce sistemul imunitar al copiilor reacționează diferit la coronavirus fata de gripă. Poate fi datorită unor diferențe de răspuns la producția cu citokine împotriva fiecărui virus în parte. Copiii mai pot beneficia și de faptul că organismul lor nu a mai fost expus la alte tipuri de coronavirusuri. Pentru ca au trăit mai mult, adulții au o probabilitate mai mare decât copiii să fi fost infectați cu un alt tip de coronavirus de-a lungul vieții, cum ar fi cei care provoacă răceli sau tuse și sa aibă deja anticorpi împotriva acestor virusuri.

Exista indicii ca acești anticorpi pre-existenți pot avea de fapt efecte mai grave decât lipsa lor totală, pentru ca nu sunt potriviți pentru noul coronavirus. Înțelegerea cauzelor pentru care copiii sunt feriți, trece dincolo de curiozitatea științifica. Dacă ar putea fi simulată reacția imunitara de la copii cu ajutorul unor medicamente, atunci infecția ar putea deveni una mult mai simplă și în cazul adulților.

Si doar pentru că nu se îmbolnăvesc grav, nu înseamnă ca minorii nu contribuie la transmiterea noului coronavirus. Exista deja mai multe dovezi că sunt și adulți asimptomatici care răspândesc virusul și același lucru ar putea fi adevărat și despre copii. De aceea închiderea școlilor ar putea fi cea mai buna măsură de protecție.

Acest studiu arată un copil cu un nivel mare de infectare și fără simptome. Pot exista mulți alții in aceiași situație. Nu se știe încă cu siguranță daca astfel de copii sunt și contagioși însă aflarea acestui lucru poate fi un pas important în combaterea acestui virus.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *