Oameni care nu știau că aveau COVID-19 au provocat răspândirea rapidă în China

Raspandire Coronavirus

O nouă simulare arată de ce sunt esențiale respectarea și extinderea rapidă a măsurilor de distanțare socială.

Cazurile ușoare de COVID-19 care nu sunt detectate alimentează pandemia coronavirusului, sugerează un nou studiu al primelor zile ale focarului din China.

Este această transmisie din cazuri nedetectate pe care guvernele din toata lumea se chinuie acum să o limiteze cu o mulțime de măsuri de distanțare socială. Pe 16 martie, grupul de lucru coronavirus al Casei Albe a sfătuit oamenii să evite adunările a mai mult de 10 persoane pentru următoarele 15 zile. Statele care sunt vizate, Pennsylvania, Ohio și New York, precum și Washington D.C., au închis baruri și restaurante. Și pe 17 martie a intrat în vigoare un ordin de restricție a deplasării care a afectat aproape 7 milioane de oameni din zona golfului San Francisco. Eforturi similare au fost întreprinse în multe tari de pe glob, inclusiv în România .

În noul studiu, cercetătorii au utilizat date despre mișcarea oamenilor în China, în perioada 10 – 23 ianuarie, pentru a simula modul în care SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, s-a răspândit înainte de restricțiile de călătorie în țară și de alte măsuri de izolare ce au fost implementate.

Cazurile nedepistate – infectările care apar la persoane cu simptome ușoare sau fără simptome – au reprezentat aproximativ 86 la sută din toate infecțiile, raportează echipa in studiul publicat de Science.

Aceste cazuri nedetectate au fost mai puțin infecțioase decât cazurile cunoscute (55%). Dar, cu un număr ridicat de cazuri nedetectate, cazurile ascunse au devenit sursă pentru aproape 80 la sută din infecțiile diagnosticate.

„Sunt cazurile nedocumentate care determină răspândirea și creșterea focarului”, a spus Jeffrey Shaman, un cercetător de boli infecțioase la Universitatea Columbia, la 16 martie, într-un briefing de știri.

Shaman și colegii săi au simulat răspândirea coronavirusului cu date care estimau mișcarea oamenilor între 375 orașe din China. Studiul s-a concentrat asupra perioadei până la Anul Nou Chinezesc la sfârșitul lunii ianuarie, o perioadă în care oamenii călătoreau mai mult și virusul s-a deplasat prin societate relativ fără obstacole înainte de efortul de răspuns concertat al guvernului chinez.

De asemenea, cercetătorii au luat în considerare impactul măsurilor impuse după 23 ianuarie, inclusiv restricțiile de călătorie între Wuhan și alte orașe din China, recomandările de auto-carantină și disponibilitatea marită a testelor. Cu eforturi de distanțare socială pentru a limita răspândirea cazurilor nedetectate și mai multe teste pentru a identifica cine era bolnav și a le izola, valul s-a transformat: Cazurile documentate au reprezentat majoritatea infecțiilor (65%).

Primele zile ale epidemiei au fost cruciale. „Până la stabilirea restricțiilor de călătorie și a altor măsuri de distanțare socială, exista deja un număr mare de cazuri care au crescut rapid și au transmis boala mai departe”, spune epidemiologul Jennifer Horney, de la Universitatea din Delaware din Newark, care nu a fost implicată în cercetare.

În Statele Unite, „încercăm să impulsionăm rapid acele măsuri pentru a preveni situația pe care am văzut-o întâmplând-se în China, pe care o vedem în Italia.”

Italia, care a raportat un maxim de 368 de decese în 15 martie, se confruntă în prezent cu o creștere a cazurilor severe de COVID-19, care pun o tensiune enormă asupra sistemului medical.

Chiar și când testarea devine mai larg disponibilă in regiunile afectate, cei cu simptome și în grupuri cu risc mai mare, cum ar fi adulții în vârstă și persoanele cu afecțiuni medicale precum diabetul, bolile cardiovasculare și bolile respiratorii, vor trebui să obțină prioritate la testare, spune Horney.

Asta va lăsa să nu fie diagnosticate multe cazuri ușoare. „De aceea sunt solicitate oamenilor aceste măsuri destul de stricte de distanțare socială, deoarece nu putem identifica toate cazurile”, spune ea.

Așadar există suficiente motive pentru a respecta recomandările de distanțare socială! #stămacasă

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Un comentariu

  1. Pingback:Poți răspândi coronavirusul fără să-ți dai seama că-l ai! - IRELEVANT.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *