Pentru a combate eficient pandemia coronavirusului avem nevoie de mult mai multe date

Combatere coronavirus

În cel mai rapid si abrupt mod posibil, aproape toată lumea este blocată. Multe dintre țările care nu sunt încă blocate, vor fi în curând.

În România au intrat în vigoare câteva măsuri restrictive care speram sa ne ajute sa evitam dezastrul din alte țări, ținând cont că nici măcar nu beneficiem de sistemul medical din țările din vestul Europei. Foarte probabil în curând vor intra în vigoare masuri și mai restrictive odată cu creșterea numărului de cazuri.

În Marea Britanie spre exemplu, sfaturile pentru a rămâne acasă și restricțiile guvernamentale au ajuns ceva mai încet decât în ​​țările vecine. Acest lucru a stârnit critici din partea mai multor oameni de știință din afara echipei de consultanță științifică guvernamentală. Un astfel de dezacord a fost confuz pentru un public atât de des încurajat să aibă încredere în experți, în special în mijlocul acestei pandemii. În cine să ai încredere când experții nu se pot pune de acord?

Cert este că nimeni nu știe care este modul cel mai corect de acțiune. Epidemiologii au spus: „Dacă ați văzut o pandemie, ați văzut o singură pandemie.” Nu seamănă una cu alta.

Ne aflăm într-o situație complet nouă, și pentru simplul motiv că coronavirusul este atât de diferit de gripă.

Vom înțelege această pandemie numai atunci când vom avea mai multe date. De aceea, pe măsură ce țările se străduiesc să-și sporească capacitatea de terapie intensivă, ar trebui să asculte și sfaturile venite din partea Organizației Mondiale a Sănătății pentru a „testa, testa, testa”. După cum ne spune Bruce Aylward, directorul asistent al OMS în această problemă: „Pentru a opri efectiv virusul, China a trebuit să facă teste rapide ale oricărui caz suspect, izolarea imediată a oricui a fost un caz confirmat sau suspectat, apoi carantină timp de 14 zile pentru contactele apropiate, astfel încât să poată afla dacă au fost infectate. Acestea au fost măsurile care au încetat transmisia în China, nu restricțiile majore de călătorie și blocajele.” Acestea au ajutat dar nu au făcut diferența.

„Mulți oameni fac tot ce pot pentru a limita răspândirea acestui virus și pentru a sprijini persoanele cele mai vulnerabile”.

Suntem în fata unor zile grele ce se întrevăd înainte. Aylward explică faptul că blocarea este partea grea, iar izolarea efectivă a tuturor cazurilor de covid-19 este partea cu adevărat dificilă. Faptul că a început deja cursa pentru un vaccin, (vezi articolul nostru despre cât de curând ne putem aștepta să avem un vaccin pentru coronavirus) nu înseamnă că vor exista soluții rapide sau simple pentru această criză.

Cu toții ne adaptăm la noile noastre vieți din vremea coronavirusului, dar deja apar semne de spirit comunitar puternic. Mulți oameni fac tot ce pot, nu numai pentru a limita răspândirea acestui virus, dar și pentru a sprijini persoanele cele mai vulnerabile din comunitățile lor. Acesta este un război în care cu toții putem să ajutăm prin puținul nostru, dar care sa aibă un impact major! #StămAcasă.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *