Poți răspândi coronavirusul fără să-ți dai seama că-l ai!

Raspandire coronavirus asimtomatica

Cu peste 430.000 de cazuri confirmate la nivel mondial, un lucru este clar cu privire la noul coronavirus: este foarte eficient la infectarea oamenilor. Acum, studiile încep să dezvăluie cât de infecțios este – și când o persoană cu covid-19 este cel mai probabil să răspândească virusul.

Deși știm că unele persoane sunt mai vulnerabile la virus decât altele, acest virus este capabil să pună un adult sănătos de orice vârstă într-o stare critică și să-l trimită la terapie intensivă. Cu toate acestea, virusul poate fi și complet asimptomatic, neprovocând o boală vizibilă la unele persoane. Astfel de cazuri asimptomatice care răspândesc CoVID-19 au fost identificate pentru prima dată în China în ianuarie, dar nu se știa cât de des întâlnite erau.

Cercetările publicate săptămâna trecută de Jeffrey Shaman de la Universitatea Columbia din New York și colegii săi au analizat parcursul epidemiei în 375 de orașe chineze între 10 ianuarie, când s-a declanșat epidemia și 23 ianuarie, când s-au impus măsuri de izolare, precum restricțiile de călătorie.

Studiul a concluzionat că 86% din cazuri au fost „nedocumentate” – adică asimptomatice sau au avut doar simptome foarte ușoare. Cercetătorii au analizat, de asemenea, datele de caz de la străini care au fost evacuați din orașul Wuhan, unde au fost observate primele cazuri, și au găsit o proporție similară de cazuri asimptomatice sau cu simptome foarte ușoare.

Astfel de cazuri nedocumentate sunt încă contagioase și studiul le-a găsit a fi sursa majorității răspândirii virusului în China înainte de apariția restricțiilor. Chiar dacă aceste persoane erau doar în proporție de 55% la fel de contagioase ca și persoanele cu simptome, studiul a constatat că au fost sursa a 79 la sută de infecții suplimentare, din cauza faptului că există mai multe dintre ele și probabilitatea mai mare ca acestea să fie active afara și în contact cu alți oameni.

„Dacă cineva se confruntă cu simptome ușoare și cred că majoritatea dintre noi ne putem raporta la asta, vom continua să ne ocupăm treburile noastre zilnice”, spune Shaman. „Acești oameni sunt principalul motor al acestei pandemii și ei sunt cei care au facilitat răspândirea.”

Un proiect similar în Italia a găsit, de asemenea, multe cazuri asimptomatice. Când toată lumea a fost testată într-un oraș numit Vò, unul dintre cele mai afectate din țară, 60% dintre persoanele care au dat rezultate pozitive s-au dovedit a nu avea simptome.

Acesta este mai mic decât numărul găsit în China, dar se află în aceiași logică, spune Shaman. „S-ar putea să fie unul din zece în unele comunități, comparativ cu unul din cinci în altele, dar, în general, dar te uiți la un ordin de magnitudine de mai multe cazuri decât s-au confirmat”, spune el.

Pentru majoritatea persoanelor care se îmbolnăvesc, simptomele sunt de obicei ușoare și se dezvoltă lent, conform Centrelor Americane Pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. În timp ce mulți au auzit că o tuse, febră, respirație și oboseală pot fi semne de covid-19, simptomele afecțiunii pot include de asemenea, nas înfundat sau dimpotrivă sa curgă nasul, dureri în gât, dureri de cap, dureri musculare, diaree, greață și vărsături.

Dintre cei care se îmbolnăvesc, 19 la sută intră într-o stare severă sau critică, de obicei cu pneumonie. Rata mortalității variază în funcție de o serie de factori, cum ar fi vârsta medie a populației, starea sistemului de sănătate al unei țări și măsura în care sunt identificate și numărate cazuri ușoare. Un studiu săptămâna trecută a estimat că 1,4 la sută din cazurile simptomatice din Wuhan au murit (Nature Medicine).

Este mai rar pentru copii să dezvolte forme grave, dar este un mit că adulții tineri și sănătoși nu pot dezvolta astfel de forme. „Există tineri care au ajuns în terapie intensivă”, a declarat Chris Whitty, consilierul principal al guvernului britanic, la o informare din 19 martie.

Odată ce cineva este infectat, perioada de incubație este de obicei între două și 14 zile, jumătate din cazuri prezentând simptome înainte de a șasea zi (Annals of Internal Medicine). Cu toate acestea, acest lucru a fost calculat prin studierea a 181 de cazuri confirmate, ceea ce înseamnă că este puțin probabil să fi luat în considerare cazuri foarte ușoare și asimptomatice.

Chiar și persoanele care dezvoltă simptome prezintă riscul de a răspândi în mod involuntar virusul. Un studiu realizat în China sugerează că infecțiozitatea începe cu aproximativ 2,5 zile înainte de debutul simptomelor și atinge maximul cu 15 ore înainte.

Știm că tusea și strănutul răspândesc virusul, deci cum este posibil ca persoanele asimptomatice să răspândească infecția?

Persoanele cu simptome ușoare sau fără simptome pot avea o încărcătură virală foarte mare în tracturile respiratorii superioare, ceea ce înseamnă că pot să răspândească virusul prin salivă sau mucozități, atingându-și gura sau nasul și apoi o suprafață sau, eventual, vorbind. Chiar și persoanele care nu se simt rău din când în când tușesc sau strănută.

Odată ce simptomele se dezvoltă, încărcătura virală a unei persoane scade constant și devine din ce în ce mai puțin infecțioasă. Cu toate acestea, oamenii par să păstreze virusul timp de aproximativ două săptămâni după ce se recuperează de la covid-19, atât în ​​saliva cât și în scaunele lor (medRxiv). Aceasta înseamnă că, chiar și odată ce simptomele unei persoane au dispărut, poate fi încă posibilă infectarea altor persoane.

Picăturile din strănut si tuse sunt probabil principala cale de infecție, dar și suprafețele contaminate ar putea juca un rol. De obicei, sfaturile pentru sănătate spun că virusul poate persista aproximativ 2 ore pe suprafețe, spune William Keevil la Universitatea din Southampton, Marea Britanie.

Însă un studiu publicat săptămâna trecută sugerează că aceasta este o subestimare serioasă, virusul supraviețuind pe carton timp de 14 ore și plastic și oțel inoxidabil până la trei zile (New England Journal of Medicine). De asemenea, poate rămâne în aer timp de cel puțin 3 ore.

„Supraviețuirea coronavirusurilor zile întregi pe suprafețele de atingere este un risc”, spune Keevil. „Este dificil să evitați atingerea obiectelor sau suprafețelor contaminate, cum ar fi mânerele ușilor, balustradele, butoanele din lift, ecrane tactile publice etc.”

Există, de asemenea, unele dovezi de transmitere de la fecale la gură, spune Elizabeth Halloran de la Universitatea din Washington, ceea ce consolidează importanța spălării mâinilor.

Keevil recomandă spălarea regulată, riguroasă a mâinilor sau folosirea unui gel de mâini pe bază de alcool și evitarea atingerii ochilor, nasului și gurii. „Acest din urmă sfat este extrem de dificil, deoarece oamenii folosesc des simțul tactil și își ating fețele de multe ori pe oră”, spune el.

Este tot mai clar faptul că sfătuirea numai a persoanelor cu tuse sau febră și familiile lor să se auto-izoleze nu va împiedica răspândirea coronavirusului, din cauza capacității sale de a provoca simptome foarte ușoare la unii oameni și de a înregistra un nivel mai mare de infecțiozitate înainte ca oamenii chiar să își dea seama că sunt bolnavi. De aceea e esențial să #stămacasă.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *