De ce aplicațiile de mobil nu pot preveni răspândirea coronavirusului

Aplicatie contact tracing coronavirus

Tot mai multe țări caută modalități de a ieși din blocajul instituit din cauza coronavirusului și de a evita sau de a gestiona un al doilea val de cazuri covid-19, și unele s-au îndreptat către aplicațiile de mobil care pot ajuta la localizarea contactelor unui bolnav. Într-o inițiativa rară de colaborare, Apple și Google și-au unit recent forțele pentru a folosi tehnologia si a o face să funcționeze eficient.

Astfel de aplicații se arată atractive pentru țările care doresc să ridice restricțiile, dar există dovezi din ce în ce mai clare că va fi foarte dificil sa le facem să funcționeze. O simulare pe un oraș de 1 milion de oameni făcută de către cercetătorii de la Universitatea din Oxford, publicată pe 16 aprilie, a constatat că 80% dintre utilizatorii de smartphone-uri din Marea Britanie ar trebui să instaleze o aplicație de urmărire a contactelor pentru a putea fi eficientă în suprimarea unei epidemii: adică 56% din toata populația din UK. Principalul consilier științific al Marii Britanii, Patrick Vallance, a indicat că consideră că astfel de aplicații ar putea avea un rol de jucat în urmărirea contactelor, dar că ar fi foarte dificil să impulsioneze ca 80% dintre proprietarii de smartphone-uri din Marea Britanie să le utilizeze.

Aceasta este o țintă dificilă pentru NHSX din Marea Britanie, unitatea de transformare digitală a Serviciului Național de Sănătate, care dezvoltă o astfel de aplicație. Sondajele a 6000 de utilizatori potențiali de aplicații din cinci țări sugerează că nivelul potențial de adopție este foarte scăzut. Rezultatele sugerează că aproape 74% dintre utilizatorii de smartphone-uri din Marea Britanie ar fi dispuși să instaleze o aplicație de contactare, dar proporția care o vor face în realitate ar putea fi mult mai mică. În Singapore, doar aproximativ 17% din populație a instalat o aplicație de urmărire a contactelor lansată luna trecută. Chiar dacă preluarea aplicației este scăzută, totuși, echipa Universității din Oxford estimează că o astfel de tehnologie ar putea reduce în continuare cazurile și decesele.

Principiul din spatele aplicațiilor de urmărire a contactelor este destul de simplu. Odată instalate, folosesc tehnologia Bluetooth cu energie redusă (LE) pentru a înregistra când un telefon a ajuns în imediata apropiere cu oricine altcineva care folosește aplicația. Dacă oricare dintre persoane raportează mai târziu simptome de coronavirus, cealaltă parte este notificată, astfel încât s-ar putea auto-izola sau solicita sfaturi de sănătate. O alertă ar putea fi, de asemenea, trimisă dacă o autoritate medicală certifică cealaltă persoană testată pozitiv pentru virus – aceasta ar fi o modalitate de a evita utilizatorii care troll-eaza sistemul prin prezentarea falsă a simptomelor. În teorie, aplicațiile funcționează anonim și stochează doar datele temporar, fără a colecta locația.

Chiar dacă ar fi posibil să se obțină un număr mare de instalări voluntare, există marea întrebare dacă utilizarea Bluetooth pentru a stabili un contact funcționează bine. Cât de fiabil este sistemul de a colecta informații de proximitate? Gama Bluetooth este mult mai mare decât cei 1,5 metri pentru distanțarea socială.

Ross Anderson de la Universitatea din Cambridge spune că gama Bluetooth poate varia foarte mult în funcție de modul în care oamenii își țin telefoanele și dacă sunt interioare sau exterioare. El subliniază, de asemenea, că semnalele trec prin pereți, astfel încât persoanele din spatele ecranelor și din camere diferite ar putea fi semnalizate inutil, deoarece au avut contact. Rezultatul ar putea fi o inundație de semnalări fals pozitive. Chiar și echipa de la Oxford, care ajută NHSX în dezvoltarea aplicației sale, spune că exactitatea cu care protocolul Bluetooth poate fi un instrument util pentru riscul de transmitere a virusului este „în prezent incertă”.

O altă problemă potențială este calitatea datelor. Multe aplicații luate în considerare ar înregistra contacte doar la fiecare 5 minute, ceea ce ar putea însemna că posibile contacte infecțioase sunt ratate.

Există o serie de alte întrebări. Elementele cheie vor fi nivelul de încredere între cetățeni și guverne, modul în care este păstrată confidențialitatea, păstrarea voluntară a aplicațiilor și cum să protejeze și persoanele care ar putea să nu aibă un smartphone sau posibilitatea de a instala o aplicație – un grup care este probabil să includă multe persoane în vârstă vulnerabile. Uniunea Americană pentru Libertăți Civile a prezentat o listă de principii, inclusiv necesitatea unei strategii de încetare a folosirii pentru astfel de aplicații, pentru a evita menținerea unor sisteme pentru „supraveghere” după o epidemie.

Cu toate acestea, multe țări sunt pe punctul de a implementa aplicații. Germania este de așteptat să elibereze una în această lună, iar Australia lucrează și ea la una. Una dintre cele mai cunoscute aplicații existente de acest fel a fost aplicația TraceTogether din Singapore, construită de guvernul local. Dar chiar și creatorii săi recunosc că este prea devreme pentru a spune cât de eficientă este.

Utilizarea unor astfel de aplicații pentru urmărirea contactelor a fost mereu o încercare riscantă și ar fi mai bine să recrutezi mii de oameni pentru a efectua urmărirea manuală. Vallance spune că aplicațiile ar trebui să facă parte dintr-o abordare mult mai amplă de contactare a contactelor, în timp ce secretarul de sănătate din Marea Britanie, Matt Hancock, a declarat pe 17 aprilie că astfel de aplicații sunt o parte „critică” a eforturilor guvernamentale.

Oricât de eficiente sunt aplicațiile, acestea nu pot fi un glonț de argint pentru a ieși din măsuri de distanțare socială și trebuie să facă parte dintr-un efort mult mai larg de testare și urmărire a contactelor.

AplAplicațiile de urmărire a contactelor sunt clar un mijloc potențial util de combatere a răspândirii covid-19. Cu toate acestea, ele nu pot fi utilizate în mod izolat. Aplicațiile în sine nu vor împiedica răspândirea așa că ar trebui folosite într-un set de măsuri de prevenție.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *