Dispozitivul portabil ce testează ADN în probe de sânge pentru afecțiuni genetice

Dispozitiv Portal ADN

În curând va fi posibil să folosim un detector ADN ieftin, ușor și alimentat de smartphone-uri pentru a identifica ADN-ul în sânge, urină și alte probe, pe loc.

În acest moment, testarea pentru identificarea ADN-ului se face de obicei în laboratoare folosind echipamente specializate costisitoare. Pentru a face acest proces mai rapid și mai ieftin, Ming Chen de la Universitatea de Medicina Militară din China și colegii săi au dezvoltat un detector ADN portabil format din piese tipărite 3D care se atașează la un smartphone standard.

Dispozitivul poate detecta ADN-ul pe baza mutațiilor caracteristice sau secvențelor genetice scurte. Costă mai puțin de 10 dolari, cântărește doar 60 de grame și durează 80 de minute pentru a produce un rezultat.

Detectorul este încălzit de smartphone. Probele pot fi încărcate în detector și amestecate cu substanțe chimice din fiole care se aprind sau își schimbă culoarea dacă există ADN care se potrivește. Semnalele sunt detectate printr-un obiectiv și o casetă de lumină, iar smartphone-ul afișează rezultatul.

Testele au arătat că dispozitivul poate detecta afecțiuni genetice precum alfa și beta-talasemia în sânge. De asemenea, a identificat persoanele cu o genă care le face mai susceptibile la intoxicația cu alcool din probele prelevate prin tamponare de pe interiorul fălcii.

A identificat bacteriile E. coli din urină, lapte și apa râurilor. De asemenea, a identificat o bacterie care atacă plantele de fructe de kiwi în eșantioane din frunzele plantei.

În general, precizia dispozitivului a fost de aproximativ 97% în comparație cu metodele de laborator standard. Cercetătorii spun că dispozitivul ar putea fi modificat și pentru a identifica ARN, ceea ce ar fi util pentru detectarea virusurilor ARN precum virusul covid-19 responsabil pentru pandemia coronavirusului.

Jacqueline Savard de la Universitatea Deakin din Australia spune că tehnologia are potențialul de a provoca consecințe nedorite dacă este utilizată în afara unor setări clinice normale, deoarece oamenii nu ar avea acces la asistență și îndrumare dacă testează pozitiv pentru o boală.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *