Solzii de pește folosiți pentru ecrane flexibile si biodegradabile

Solzi de peste pentru telefon mobil flexibil

Sozii de pește ar putea oferi o alternativă ecologică la plastic pentru crearea de display-uri flexibile pentru dispozitivele electronice.

Flexibilitatea este importantă pentru că permite crearea de afișaje care se îndoaie, se pliază sau răsucesc cu ușurință pentru telefoane mobile sau tablete, spune Hai-Dong Yu la Universitatea Tehnică Nanjing din China. Plasticul a fost materialul ideal pentru atingerea acestui tip de flexibilitate, dar din cauza impactului său dăunător asupra mediului, alternativele durabile și cu costuri reduse sunt foarte căutate.

Solzii de pește reprezintă 3% din cele 70,5 milioane de tone de pește produse la nivel mondial în fiecare an. De obicei, nu se mănâncă și se aruncă, dar Yu și echipa sa au văzut potențialul acestor deșeuri alimentare în electronice flexibile.

Echipa sa a extras gelatina din solzii de pește și a folosit-o pentru a crea o peliculă extrem de subțire. Au fost apoi încorporate mici fire de argint, pentru a acționa ca electrozi, împreună cu un material care emite lumină din sulfură de zinc și cupru, pentru a oferi lumină pentru afișarea electronică.

Rezultatul a fost un afișaj electronic flexibil, care s-a biodegradat complet după 24 de zile în sol. Un afișaj din plastic poate dura secole pentru a se descompune. Aceasta înseamnă că peliculele din solzi de pește ar putea fi utile și pentru crearea dispozitivelor electronice de unică folosință, este de părere Yu.

„Suntem încântați de stimularea dezvoltării de aparate electronice flexibile, care pot conduce la o schimbare de paradigmă în viața noastră de zi cu zi”, spune el.

Yu spune că, pe lângă biodegradabilitate, foliile din solzi de pește prezintă avantajele transparenței ridicate, rugozității scăzute a suprafeței și a costurilor reduse. De asemenea, pot fi reciclate dizolvându-le în apă caldă.

Dipankar Mandal de la Institutul de Științe și Tehnologie Nano din Mohali, India, spune că ne putem aștepta să vedem mai multe „bio-electronice” ca acestea în viitorul apropiat. Alături de solzi de pește, alte materiale biologice sunt explorate în scopuri similare, inclusiv celuloza din fibre de bumbac și proteine ​​de la viermii de mătase.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *