duminică, 19 octombrie 2008

Softpedia - Les Misérables

Motto: Luxul este o crimă împotriva umanităţii ori de cîte ori un singur om suferă şi se ştie că suferă (D'ALEMBERT)

Softpedia, marea enciclopedie a programelor de calculator. Pîrţ. Presupun că (aproape) toţi am auzit de ei, mai ales că sunt români. Dar ca orice proiect autohton, nu putea să nu iasă un fiasco.
Bineînţeles că există saituri mult mai reuşite de unde ne putem aproviziona cu programele noastre preferate. Şi aici aş aminti doar FileHippo, unde organizarea este superioară, găseşti foarte uşor orice doreşti inclusiv versiuni mai vechi (toate găzduite chiar de ei). Există chiar şi un mic soft care verifică programele instalate în calculator şi te anunţă cînd apar versiuni noi: FileHippo Update Checker. Desigur, există multe alte opţiuni, dar nu ăsta e scopul articolului.

Ei bine, băieţaşii ăştia (despre care o prietenă îmi spunea de curînd că au şi cîteva procese în desfăşurare ), organizează zilele astea Marele Concurs al Marelui Peşte Prăjit. Mai precis, toţi utilizatorii forumului Softpedia care au peste 500 (sau 1000 de mesaje, nu am înţeles exact) au şansa de a cîştiga în fiecare zi a lunii octombrie un premiu în valoare de 600RON sau marele premiu în valoare de 4000€. Fără a se ţine cont de utilitatea mesajelor, contează doar cantitatea.
Okay. So. Primeşti 6 milioane pe zi pentru ce? Pentru că ai scris pe un forum? Dacă nu eşti retardat, 500-1000 de mesaje faci într-o săptămînă. Nu mi se pare deloc în regulă modul în care aruncă aceşti "distinşi domni" cu banii. Acuma eu înţeleg că sunt bani nemunciţi, dar chiar nu se găsea un scop mai nobil? Mai erau două luni pînă la sărbătorile de iarnă, nu era mai frumos să doneze banii unei case de copii? Sau dacă chiar voiau să-şi recompenseze utilizatorii, le puteau oferi bucuria de a înmîna cadouri copiilor.
Sigur, discutăm despre o ţară în care vedeta X "sparge" 10 000€ pe haine la Milano, iar politicianul Y nu poate merge fără 4x4 nici după pîine, dar aveam alte pretenţii de la un forum cu 5 milioane de mesaje.

Trăim într-o societate, nu suntem în junglă unde să fie fiecare pe cont propriu. Dacă nu avem grijă unii de ceilalţi, nu ar trebui să ne mire cînd ne dă în cap un om căruia am refuzat să-i dăm un colţ de pîine. Că ne convine sau nu, depindem unii de ceilalţi. Este modul de funcţionare al unei societăţi moderne.
Din punct de vedere legal, nu le poate nimeni imputa nimic, dar eu vorbesc din punct de vedere moral şi uman.
E evident că nu suntem ţara cu cel mai ridicat nivel de trai, nici măcar din estul Europei. Atît timp cît nu puţini oameni muncesc pe un salariu minim de 540RON, nu mi se pare moral să oferi 600RON unuia care a scris pe un forum... Rude, prieteni, cunoştinţe de-ale noastre muncesc prin ţări străine pentru 400-500€/ lună, departe de casă, departe de cei dragi şi nesimţiţii ăştia dau 4000€ unuia care a scris pe un forum?
Probabil ar fi trebuit să se adune toţi membrii şi să boicoteze micul concurs. Dar poate că mirajul unor bani cîştigaţi fără efort este prea tentant. Utilizatorii Softpedia nu au nevoie de premiile acestea. Numai faptul că au un calculator şi o conexiune la internet îi face mai bogaţi decît mulţi dintre semenii lor. Cel mai probabil, banii se vor duce pe gadget-uri de fiţe. Asta în timp ce alţii nu au ce pune pe masă.
Nu trebuie confundată acţiunea celor de la Softpedia cu "Loto Prono" sau "Loz în Plic". Alea sunt pur şi simplu nişte afaceri. Dacă premiile s-ar dona, nu ar mai cumpăra fraierii bilete. Practic, îşi plătesc singuri premiile.

Softpedia sunt nişte mizerabili din simplul motiv că aruncă pe fereastră nişte bani de care alţii ar avea atîta nevoie. Sunt precum acei manelişti care aruncă cu bani pe la paranghelii infecte. E o mostră de lipsă de omenie şi mare nepăsare. Mi-e scîrbă... Îmi este greaţă de aceşti... mizerabili!

6 comentarii:

 1. Tu cred ca esti putin dus cu pluta sau nici nu iti dai seama ca ceea ce scrii tu aici este demagogie comunista ieftina.

  Pe scurt, sustii ca daca sunt bogati, sa dea la saraci.

  Ea, ei dau si nu vad nimic rau ca dau utilizatorilor sai. E o forma de promovare si nimic mai mult.

  Poti vedea ca castigatorii se bucura foarte mult si nu sunt tocmai posesori de Benteley.

  Cred ca critica ta se aplica la 95% din concursurile cu premii :p

  RăspundețiȘtergere
 2. FOARTE BINE! bravo celui care a scris acest articol!
  bravo bravo bravo!

  RăspundețiȘtergere
 3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 4. Mare adevăr! Bun articolul!

  RăspundețiȘtergere
 5. Draga mea. fara prezervativ ai incercat ??

  RăspundețiȘtergere

S-ar putea să-ţi placă şi: