miercuri, 12 iulie 2017

Teleportarea, de la "science fiction", la "science fact"

Motto: Tehnologia este natura omului modern (Octavio Paz)

Îmi amintesc acum, cu o melancolie inocentă, de emisiunea de la TVR "Ştiinţă şi imaginaţie" prezentată de scriitorul Alexandru Mironov. A fost un soi de pionierat în domeniu, pe atunci neexistînd Discovery în România. În cadrul respectivei emisiuni, era difuzat şi cîte un episod din serialul "Star Trek: The Next Generation". Un serial care, de asemenea, a făcut pionierat. Acolo erau prezentate tot felul de grozăvii care, mai tîrziu, au devenit realitate. Printre acestea, şi teleportarea. Adică transferul unui obiect dintr-un loc, în altul, aproape instantaneu. Culmea este că această găselniţă a fost introdusă pur accidental în serial. Unul dintre producători povestea că erau în căutarea unei modalităţi prin care echipajul să ajungă de pe naveta spaţială pe diferite planete. Şi pentru că bugetul era destul de redus (iniţial), au venit cu această soluţie.

Acum, chinezii se laudă că au descoperit teleportarea. Mai precis, au reuşit să teleporteze un foton de pe Terra, pe unul dintre sateliţii săi artificiali. Însă teleportarea aceasta nu a fost una completă şi concretă, cum am putea spera. Doar informaţiile de pe fotonul original au fost transferate unui foton de pe acel satelit, cel din urmă devenind primul foton.

Ceea ce observ că nu se spune la ştiri este că nu e prima dată cînd se realizează aşa ceva. Cred că chiar pe Discovery am văzut un documentar despre teleportare în care era prezentată o reuşită similară. Presupun că aceea aparţinea cercdetătorilor americani, dar nu sînt sigur. Însă un progres tot există. În acel prim caz, fotonul era teleportat doar dintr-o cameră în alta a laboratorului de cercetare. Acum, distanţa este undeva la 500 de kilometri. E un pas înainte, nu intenţionez să neg realizarea chinezilor. Sunt deştepţi.

Vor mai trece ani mulţi pînă ne vom teleporta la Paris sau Roma în cîteva secunde, făcînd inutile avioanele (poate chiar şi maşinile), dar sînt ferm convins că se va întîmpla. Cîndva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

S-ar putea să-ţi placă şi: