miercuri, 4 aprilie 2012

OKazii.ro şi prezumţia de vinovăţie

Motto: Omul care nu are haine, nu are frică de hoţi (proverb indian)

De curînd m-am trezit cu vreo 50-60 de licitaţii şterse de pe saitul OKazii.ro, motivul fiind o presupusă încălcare a drepturilor de autor. Mi-au cerut să le trimit prin e-mail dovada că sînt distribuitor autorizat. Dar de cînd învinuitul trebuie să facă proba nevinovăţiei sale? Ba e exact pe dos. Sînt presupus nevinovat pînă la proba contrarie. Iar probele se produc în faţa unei instanţe de judecată nu se arată oricăror rahaţi în ploaie.

Mă întreb dacă celor care vînd chiloţi, treninguri, adidaşi le cer dovada că sunt distribuitori autorizaţi. Ori poate sunt evazionişti. Li s-ar putea cere dovada că au declarat veniturile la stat. Sunt jalnici!

Aveam o mică afacere pe care nenorociţii ăştia mi-au stricat-o. Vindeam filme şi seriale şi cîştigam suficient pentru a avea bani de buzunar. Nu comentez dacă acestea erau originale sau piratate pentru că nu face obiectul unei discuţii pe principii.

Să nu uităm că saitul cu pricina percepe un comision pentru fiecare licitaţie. Astfel, le-am băgat în buzunare 1 milion de lei vechi reprezentînd două alimentări prin cartelă electronică. Au muşcat mîna care i-a hrănit! Ce e culmea e că nemernicii ăştia percep comision şi pe bază de listare, indiferent dacă vinzi ori ba.

Din fericire, am descoperit un sait care se anunţă a fi un concurent serios pentru OKazii şi anume Mercador.ro. La ei totu' este gratuit, nu percep niciun comision. Încă nu are atîţia vizitatori ca OKazii, dar e în creştere. Şi chiar sugerez cititorilor mei să apeleze cu încredere cînd vor să cumpere sau să vîndă ceva. Eu m-am mutat deja, cu căţel şi purcel, şi constat că de aici nu mă mai şterge nimeni. Vedeţi aici toate produsele mele.

8 comentarii:

 1. te cam risti sa vinzi alea, poate te ia militia....tu nu vezi ce vinzi acolo? Piraterii 100%. O sa le stearga si mercador-ul.

  RăspundețiȘtergere
 2. Esti un copil inconstient,este interzis prin lege ce vinzi tu (filme si seriale piratate). Te risti destul de mult pentru mai nimic. O sa le stearga si mercador-ul.

  RăspundețiȘtergere
 3. Esti un copil inconstient, e interzis prin lege ce vinzi tu (filme si seriale piratate). Te risti aiurea pentru mai nimic. O sa le stearga si mercador-ul.

  RăspundețiȘtergere
 4. Multumim foarte mult pentru incredere, in primul rand!

  Va putem spune ca in luna martie am avut cca 2,5 milioane de vizitatori unici si ca speram sa va gasiti clienti printre acestia.

  Mult succes,
  Mercador.ro

  RăspundețiȘtergere
 5. Din nefericire pentru tine, tu trebuie să faci dovada că ceea ce distribui acolo ai și dreptul să distribui, mai ales de cînd toată lumea e imflamată cu ACTA și restul căcaturilor. Din fericire, producătorii de chiloți nu vor da în judecată OKazii.ro fiindcă încurajează pirateria de chiloți, dar cînd vine vorba de filme, muzică și jocuri, treaba se schimbă drastic.

  Ar trebui să le mulțumești că te-au oprit înainte să ajungă la tine deținătoii de drept de autor sau chiar statul, că erai pasibil de cîțiva ani de pușcărie și o amendă de îți vindeai toți chiloții de pe tine ca să o plătești.

  Cînd vinzi materiale digitale, pe OKazii.ro, crede-mă, nu există prezumpție de nevinovăție. Există doar certitudinea că ai o afacere care încalcă niște legi (bune, rele, nu discutăm) și plecînd de la acest principiu, afacerea ta este un risc pentru afacerea lor. Și din moment ce ei îți furnizează un serviciu, au tot dreptul să te reducă la tăcere dacă le strici planurile.

  RăspundețiȘtergere
 6. Nu cred ca au facut ei intentionat suspendarea. Sigur a fost o plangere facuta mai de "sus".

  In momentul in care vinzi materiale cu drept de autor este normal sa prezinti o dovada precum ca ai acceptul autorului sau licenta.

  In alte tari ce ai facut tu se pedepseste cu inchisoare. La noi se tolereaza insa au fost cazuri aiurea in trecut :)

  RăspundețiȘtergere
 7. Mai avem o alternativa gratuita acum: www.tocmeli.ro, au si licitatii, ofera si magazin gratuit si calificative la tranzactii.

  RăspundețiȘtergere
 8. ,,Dar de cînd învinuitul trebuie să facă proba nevinovăţiei sale? ''. De cand utilizezi contul de pe okazii pentru a-ti vinde mai bine marfa. Uite, de exemplu, nu ti-ai facut tu un site al tau pe care sa pui anunturile. Si nici nu stai la o taraba in piata sa vinzi. Chiar tu ai spus ca iti mergea bine, castigai suficient. Incearca sa intelegi ca e mult mai grava treaba cu drepturile de autor, decat chinezariile d&g si altele. Pe de alta parte, pot sa inteleg ca esti suparata, dar limbajul si ,ura' ta nu e justificata. ,,Dar de cînd învinuitul trebuie să facă proba nevinovăţiei sale? ''. De cand utilizezi contul de pe okazii pentru a-ti vinde mai bine marfa. Uite, de exemplu, nu ti-ai facut tu un site al tau pe care sa pui anunturile. Si nici nu stai la o taraba in piata sa vinzi. Chiar tu ai spus ca iti mergea bine, castigai suficient. Incearca sa intelegi ca e mult mai grava treaba cu drepturile de autor, decat chinezariile d&g si altele. Pe de alta parte, pot sa inteleg ca esti suparata, dar limbajul si ,ura' ta nu e justificata.

  RăspundețiȘtergere

S-ar putea să-ţi placă şi: