joi, 31 mai 2018

Utilizarea incorectă a cuvintelor "determinare" şi "expertiză"

Motto: Lenea este prostia corpului, iar prostia, lenea minţii (J.G. Seume)

DETERMINÁ, detérmin, vb. I. Tranz. 1. A condiționa în mod necesar, a servi drept cauză pentru apariția sau dezvoltarea unui fapt, a unui fenomen; a cauza, a pricinui. 2. A fixa (cu precizie); a stabili, a hotărî (o dată, un termen etc.). ♦ Spec. A preciza însușirile unui corp, ale unei plante, ale unui fenomen (în vederea repartizării acestora în categorii). ♦ Spec. A calcula, a deduce pe baza unor date. 3. A face ca cineva să ia o anumită hotărâre. 4. (Despre cuvinte sau propoziții) A preciza sensul altui cuvânt sau altei propoziții. Adverbele determină verbele pe care le însoțesc. – Din fr. déterminer, lat. determinare.

[DEX]

La noi, "determina"/"determinare" sunt, adesea, folosite cu sensul de "hotărît"/"hotărîre". Exemplu: Echipa Dinamo Bucureşti a dat dovadă de determinare în victoria împotriva FCSB-ului. Nimic mai eronat. Corect este "a dat dovadă de HOTĂRÎRE". Ce este mai trist este că această greşeală o întîlnim adesea chiar la tv. Nu tîmpiţi poporul, cu televizorul!

EXPERTÍZĂ, expertize, s. f. 1. Cercetare cu caracter tehnic făcută de un expert, la cererea unui organ de jurisdicție sau de urmărire penală ori a părților, asupra unei situații, probleme etc. a cărei lămurire interesează soluționarea cauzei. ♦ (Concr.) Raport întocmit de un expert asupra cercetărilor făcute. 2. (Med.; în sintagma) Expertiză medicală = a) stabilire, în urma unui examen medical, a capacității de muncă în condițiile solicitărilor fizice și psihice din diferite profesii; b) consultație sau autopsie efectuată de medicul legist în cazuri de rănire, accident, viol, otrăvire, omor etc. – Din fr. expertise.

[DEX]

Mamă, sunt disperaţi cu expertiza lor. Expertiză în sus, expertiză în jos! Exemplu: Domnul Valer Dorneanu s-a folosit de expertiza sa în domeniul juridic. Greşit, fraţilor. Terminaţi în pula mea, că mă disperaţi! "Experienţă în domeniul juridic", nicidecum "expertiză". Au preluat din engleză ca năucii, fără să digere. Oameni retardaţi, din punctul meu de vedere.

Deci mai mare atenţie. Că nu tot ce zboară se mănîncă. Căscaţi ochii. LOL.

4 comentarii:

  1. Vezi ca vorbesti prostii.

    Tu pui definitia VERBULUI "a determina" si folosesti exemplu cu SUBSTANTIVUL "determinare". Ia pune mana si cauta definitia cuvantului "determinare". Sau, daca ti-e prea lene, uite aici: https://dexonline.ro/definitie/determinare

    Ce observam la prima definitie? "6 Convingere. " Deci, in exemplul "Echipa Dinamo Bucureşti a dat dovadă de determinare în victoria împotriva FCSB-ului." cuvantul "determinare" este folosit corect.

    Tu inca scrii cu î in interiorul cuvantului in 2018 si dai lectii de gramatica in plm. Ai spus ca "sunt o mie de motive pentru care ar trebui sa scriem asa", iar singurele tale argumente au fost ca asa scriu "multi jurnalisti", ca asa scria Pruteanu, ca asa scrie Tolontan(care chiar si el s-a dat pe brazda si scrie cum trebuie). Patetic...si chiar tu ziceai ca limba romana se adapteaza din mers. Pai tu de ce n-o faci? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vezi că ce spui tu acolo este din MDA. Eu vorbeam de DEX.
      Poate va veni o vreme cînd voi scrie şi eu cu "â" din "a". Rămîne de văzut. De fapt, pe unele saituri (gen SoftPedia) scriu deja cu â din a. Ambele sunt corecte.

      Ștergere
    2. N-am inteles niciodata jocul corectitudinii gramaticale, sau ce ai de castigat din el. Nu toata isi doreste insigna "mai corect decat Eminescu", si asta nu cred ca e o asa mare tragedie.

      Ștergere
    3. Apropos de Eminescu. Ştiai că a fost corigent la limba română în clasa a cincea? (la fel ca mine)

      Ștergere

S-ar putea să-ţi placă şi: